Rendszerváltás kell ide

Elképzelem, hogy egy napos, kellemesen meleg koranyári délutánon besétálok a helyi kirendelt épületbe, leadom a személyim, aláírom, hogy valóban itt vagyok, majd belépek a fülkébe, és magamra húzom a sötét függönyt, kezembe veszem a tollat, és ránézek a lapra: most kell hát döntenem, most kell élnem alkotmányos - oh, pardon: alaptörvényes - jogommal (és egyszersmind kötelességemmel): választanom kell, hogy ki irányítsa tovább az országot. 

 

Nézzük, a dolgok jelen állása szerint hogyan is áll módomban hatni hazám jövőjére.

1. alternatíva

Elmegyek szavazni, és - érdekből, hitből, elvi meggyőződésből, stb - a Fidesz-KDNP logó alá teszem az X-et. 

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ha így tennék, azzal egyértelműen a regnáló kormánynak adnék újabb 4 évet, ezzel 12 évet kapna egy párt az ország vezetésére, kiszorítva mindenkit. Ezen esetben már csak az a kérdés, hogy a 2019-es önkormányzati választások milyen eredményt hoznak. Ha ugyanis

  1. a fővárost és a vidéket is viszi a fidesz, akkor garantáltan kétharmados többségük lesz - újra
  2. ha a fővárost viszi a fidesz, de a vidéket nem, akkor sem kell kétségbe esniük, hiszen bázisként Budapest kellően erős, bár egy következő választásnál már nem biztos, hogy újabb ciklust nyernének
  3. ha a fővárost bukja, de vidéket viszi a fidesz, akkor ha ügyesen lavírozik - márpedig mind tudjuk, hogy a jog hullámain kitűnően szörföl a regnáló hatalom - akkor ki tud harcolni magának jelentős tekintélyt
  4. ha az országost választás megnyeri, de az önkormányzatin mind vidéken, mind a fővárosban elhasal, akkor az azt jelentheti, hogy ez a 4 év a búcsú időszaka lesz

2. alternatíva

Elmegyek szavazni, és nem a Fideszre teszem az X-et. 

Nézzük, ez esetben milyen lehetőségem van. A szavazólap olyan, mint egy olasz fagyizó: annyi választási lehetőség van, hogy még két gombócot is nehéz lenne kiválasztani, nem hogy egyet.

  1. Ha jobb oldali gondolkodású, értékrendű ember vagyok, akkor szavazhatok a Jobbikra, esetleg a Momentumra.
  2. Ha bal oldali gondolkodású vagyok, akkor ott az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok, az LMP esetleg a Momentum. 
  3. Ha nem hiszek a jobb-bal oldaliságban, ha magamat cetrálban helyezem el, és azt gondolom, az oldalaknál fontosabbak a célok, akkor szavazhatok a Momentumra vagy a Kétfarkúakra. 

És ezek csak a legnagyobb ellenzéki pártok, mint tudjuk, a szavazólapon még ennél is jóval több pártot fogunk látni - valószínűleg nem egy olyat is, amiről még soha az életbe nem hallottunk. De sajnos ma nincs két gombóc, ma keménynek kell lennünk, és egyet kell választanunk.

Mi történik akkor, ha bármelyik (akármelyik, tényleg, oly mindegy, hogy jobb, bal, közép, ismert, ismeretlen) pártra tesszük le a voksunkat? Azzal a Fideszre szavaztunk.

Hogy miért? Mert bár a Fidesz-KDNP támogatottsága a legutóbbi mérések szerint 30-35% között mozog (azaz nevetségesen kevesen akarják őket vezetői pozícióba tudni), mivel az ellenzék legalább 9 (de mint tudjuk, ennél jóval, jóval több) részre oszlik, így a  maradék 65-70% is legalább 9 fele megy szét, ami azt jelenti, hogy ma Magyarországon 30%-os támogatottsággal kétharmados többséget lehet szerezni. 

nezopont.jpg

republikon.jpg

szazadveg.jpg

tarki.jpg

3. alternatíva

Nem megyek el szavazni (ahogy jelen állás szerint a választópolgárok uszkve 40%). Ez esetben a Fideszre szavazok. Márpedig én azért nem megyek el szavazni, mert nem a Fideszt akarom - ugyanis jelenleg a Fidesz szavazóbázisa az egyetlen fix tábor, ők pontosan tudják, hogy hova kell tenniük az X-et, és felemelik a feneküket és elsétálnak a fülkéhez és be is húzzák az X-et. Aki nem megy el szavazni, az pedig azért nem megy el, mert fogalma sincs, kire is szavazhatna. De mivel nem megy el szavazni, ezért egyetlen ellenzéki párt sem kapja meg az esélyt arra, hogy 10-15%-nál több szavazatot zsebeljen be (de mint tudjuk, minél több a párt, annál kevesebb a %). 

Summázva tehát:

egy olyan paradox helyzet állt elő, amikor is bármit is teszek, azzal a Fideszre szavazok -ha akarok, ha nem. Mert nincs más opció. Mert már nem arról van szó, hogy jobb vagy bal, hogy MSZP vagy Összefogás Párt (igen, ilyen is van. Kettő is. Ez azért vicces, nem? Két Összefogás párt van, de még egymással se fogtak össze, hogy legalább egy legyen). Itt most az a kérdés, hogy Fidesz vagy NemFidesz

És a kérdésben látom a választ: ugyanis ha az olasz fagyizóban csak csoki és vanília van, akkor nem lesz nehéz dönteni. 

A fent vázolt paradox helyzet miatt eljött az ideje, hogy rendszert váltsunk. Ugyanis az nem demokrácia, hogy ő vagy nemő. A demokráciában nincs olyan, hogy NemŐ. Ott Ő van vagy Ő vagy Ő vagy pedig Ő. És nem azért szavazok Rá, hogy NeRá szavazzak. Ez nem demokrácia. Ez valami erősen unortodox (divatos szóhasználat), kicsavart agybaj. Ezen változtatni kell. De ezen csak akkor lehet választani, ha kényszerhelyzetbe kerülünk.

És bár rémesen hasonlít ez az alternatív gondolat az összefogásra, azt gondolom, ez mégsem összefogás. Ugyanis ha a NemFidesz elindul a Fidesz ellen, akkor a NemFidesz az mindenki, aki számít (Jobbik, MSZP, Dk, LMP, Együtt, Pm, Liberálisok, Momentum,  MKKP).

Hogy ez miért lenne erős? Mert amíg az összefogás alatt 2, esetleg három politikájában, értékrendjében hasonló gondolkodású párt összeáll, és őket egy másodperc alatt - pont az összefogás miatt - hitelteleníteni lehet, addig - ha a teljes ellenzék összeáll - már nem tudnak mivel vagdalkozni. Tehát nem tudják hitelteleníteni.

Hogy ne legyen hatalmi cicaharc, a parlamentben egyenlő százalékkal ülne be minden párt.

Jogos a felvetődő kérdés, hogy már ugyan miért kapna ugyan annyi széket a - jelenleg - 1%-os liberálisok mint a - jelenleg - 11%-os Jobbik, hiszen a vak is látja, hogy ők több szavazót hoztak, mint a másik? Nos azért, mert jelenleg nem az a cél, hogy kié legyen a hatalom, jelenleg az a cél, hogy kialakuljon egy olyan platform, ahol beszélhetünk arról, hogy kié legyen a hatalom.

Ehhez azonban 4 kemény évet mindenkinek hatalom nélkül kellene kibírnia (ha belegondolunk, akkor már minimum 8 éve így van ezzel mindenki) ahhoz, hogy a következő választáson már az számítson, kinek mi a programja, és ne az, hogy ki nem a Fidesz.

És mi legyen a miniszteri poszttal?

Nos, mint mindig, most is Magyarország állatorvosi lovához, Esztergomhoz nyúlnék: egy olyan miniszterelnök jelölt kellene a NemFidesz élére, aki egyik pártnak sem tagja, sem szimpatizánsa. Egy olyan, mindentől és mindenkitől független ember, aki köztiszteletben áll, aki feddhetetlen és aki kellő tekintéllyel rendelkezik ahhoz, hogy hiteles arca lehessen egy kiépülő új rendszer átmeneti időszakának.

Mert semmi sem történik csak úgy, egyik napról a másikra. Mindennek fel kell épülnie. Magyarországon a demokráciának is fel kell épülnie. 4 év alatt erre volna lehetőség.

Ha...