Divide et impera

Nehéz dolog ma Magyarországon tudatos választópolgárnak lenni. Mert mi jellemzi a tudatos választót? A felkészültség! A tudatos választó úgy megy el szavazni, hogy tisztában van azzal, kire is adja a voksát, mert előtte alaposan és körültekintően felmérte a politikai palettát, utána járt annak, milyen pártok és milyen OEVK-jelöltek vannak, melyikük mit ígér, majd ennek fényében meghozza a számára legoptimálisabb döntést. De mi van akkor, ha olyan szürreálisan sok párt van, hogy ép ésszel jóformán fel se lehet fogni, és jelentős többségük olyan apró és jelentéktelen, hogy még egy kósza találatot se ad ki rájuk a google?

A kígyó beleharap a farkába: ezért van ma nehéz dolga szeretett hazánkban a tudatos választónak. Mert jelen állás szerint a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásában 104 (!) párt szerepel, és – hangsúlyozom: jelenleg – 1850 bejelentett és/vagy már nyilvántartásba vett jelölt. Remek szórakozás már csak a pártok neveinek tanulmányozása is.

Gyorsan átfutva neveket és a logókat 5 kulcsszó köré lehet csoportosítani a 104 pártot: a demokraták, a népi (berzenkedek a szóhasználattól, de nacionalista), a roma pártok, a valamilyen szociális szférát felhasználó pártok, valamint az egyéb, akik csak változást akarnak.

Nyilván a legtöbbre rá lehet sütni a „kamu-párt” fogalmát, hiszen se jelöltjük, se programjuk, se semmijük. De még így is nehéz elképzelni, hogyan fog elférni ennyi opció egy szavazólapon.

Viszont itt nem álltam meg, megnéztem, mi a helyzet a körzetemben: Komárom-Esztergom megye, 2. OEVK. A jelöltek listáját elnézve azonban volt egy (eddig legalábbis csak egy) hatalmas meglepetés: Ambrus Bernadett Annamária, aki a Lendülettel párt égisze alatt úgy bukkant fel a nyilvántartásba vettek listáján, hogy nemhogy az ajánló ívével nem találkoztam sehol, de még a neve és pártja is a teljes ismeretlenség homályába veszett.

oevk2.jpg

 

Ezt a tarthatatlan állapotot fel kellett oldanom, így hát beleástam magam a Lendülettel Magyarországért pártba, mely 2017.07.03-án alapult, nem kisebb személy, mint a volt MSZP-s, volt V18-as tag, író, szociológus Lévai Katalin vezetésével. A párt első elnöke pedig Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke. Van egy igen aktív facebook oldaluk is, meg egy nagyon mutatós, ám teljességgel használhatatlan weboldaluk. A párt tagjairól semmi információ. A céljuk határozott és világos: „A Lendülettel Magyarországért elnevezésű új párt a Nemzeti Idősügyi Program kidolgozását tartja az egyik legfontosabb jövőbeli feladatnak.”

És ennyi. Csak és kizárólag az idősek, valamint az idős nők gondjainak megoldását tűzte ki célul. Oktatás? Egészségügy? Sport? Gazdaság? Ésatöbbi? Ugyan dehogy. Meg se próbálom elképzelni, mi lenne, ha ők kerülnének kormányra.

És nem, nem kívánom elbagatellizálni a nyugdíjasok helyzetét, ugyanis ez ma sajnos egy nagyon is égető probléma, amit minél előbb meg kell oldani. De ezenkívül számos más gond is azonnali javításra szorul, amik nélkül pusztán a nyugdíjasok helyzete gyakorlatilag megoldhatatlan lenne.

Node visszakanyarodva a párthoz és annak fantom tagjaihoz:

Lévai bejelentette, hogy mind a 106 körzetben kívánnak jelöltet állítani, és ő maga Zuglóban indul korábbi párttársával, Tóth Csabával szemben.

Ehhez képest a NVI jelöltlistáján mindössze 8 képviselőjük van eddig, akik között Lévai Katalin nem szerepel.

Ezek után talán jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy a Komárom-Esztergom megye 2. OEVK-ban induló Ambrus Bernadett Annamária mégis hogyan szerezhette meg az 500 aláírást február 27-ig? A kerület legnagyobb bázisában, Esztergomban ugyanis egyetlen egyszer sem találkoztam sem a jelölttel, sem pedig az ajánló ívével – bár a Fidesz irodában nem jártam, lehet, hogy ott bújt el?

Divide et impera – ahogy a művelt római mondaná: Oszd meg és uralkodj!