Mennyi az annyi?

Sokat gondolkodtam azon, hogy Kósa Lajos vajon miért is nem bukott bele ebbe az ominózus öröklés-botrányba. Hiszen irgalmatlan mennyiségű pénzről, 1300 milliárd forintról beszélünk. Aztán - vizuális alkat lévén - megpróbáltam elképzelni, mennyi is lehet ez úgy konkrétan. 

Ezerháromszázszor 1000 millió forint. Hát ettől nem lettem okosabb. A környezetemben végeztem egy nem reprezentatív közvéleménykutatást arról, hogy vajon csak én nem tudom ésszel felérni ezt az összeget, vagy más sem. Megnyugodtam, nem vagyok egyedül a problémával, így hát arra gondoltam, hogy talán azért nincs még lemondatva ez a jóember, mert csak kevesek kiváltsága ezen összeg tényleges megértése. 

Így hát arra gondoltam, hogy eljátszom a számokkal, és megpróbálom úgy szemléltetni, hogy még én magam is felfogjam a súlyát.  Ehhez vettem a legnagyobb forgalomban lévő pénzt, ami jelen állás szerint a 20.000 forintos. Nos, 1300.000.000.000 forintot 65.000.000 db húszezressel lehet kifizetni (65 millió Deák bácsi).

Módszertan 1.

Szó szerint a súlyát akartam, így hát ugrottam egy fejest a google tengerébe, hogy kinyomozzam, mennyi az annyi.  Nos, hivatalos adat a bankjegy tömegére vonatkozóan nincs, a gyakori kérdések oldalon találtam olyan elvetemülteket, akik méregették, de nem sikerült két egyező adatot találnom, így ezt a módszert el is vetettem.

Módszertan 2. 

A másik, viszonylag könnyen vizualizálható dolog a magasság. No, itt már könnyebb dolgom volt, hiszen hasonló kísérlettel már más is próbálkozott. 

Ebből kiderül, hogy 750 darab húszezres 9 cm magas. Ha most visszarepülünk a középiskolai matematika órákra, akkor egy egyszerű kis keresztbe szorzással kiszámolható, hogy az 1300 milliárd forint az pontosan hány cm magas. 

Ha tehát 750 db 9 cm,
akkor 65 millió db x cm. 

A fent említett módszerrel az egyenlet tehát: 750x = 65 millió x 9, azaz 750x = 585 millió. 

Már csak az 585 milliót kell elosztani 750-nel, és megkapjuk, hogy pontosan hány cm is a képzeletbeli Deák-torony. 

Dobpergés, fanfár, a megoldás: 780 000 cm. Azaz 7800 m.

Aki nem hiszi, járjon utána. 

Vizualizálás

Bár kimondottan jó képzelőerővel megáldott embernek tartom magam, töredelmesen megvallom, hogy nem tudok elképzelni egy 7,8 km magas, húszezer forintos bankjegyekből kirakott tornyot. 

Viszonyításképpen mondom, hogy a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa 828 m-es.  Azaz kb. 9,5-szer lehetne egymás tetejére (avagy saját maga tetejére) tenni, hogy akkorára nőjön, mint a képzeletbeli pénztornyunk. 

A világ legmagasabb pontja, a Himalája hegységben található Csomolungma 8848 méterével már egy kilométerrel magasabb, mint az örökölt vagyon. Ez azért örömteli. 

Ha nem az ég felé törünk, hanem távolságot nézünk, azaz a függőleges tornyunkat elfektetjük, akkor a Deák-sétány körülbelül (légvonalban) Esztergomtól Tokodaltáróig érne. 

Konklúzió

Bár alaposan megvizualizáltam az összeget, még mindig szürreálisan soknak tartom ahhoz, hogy Kósa Lajos ezt komolyabb közfelháborodás nélkül megússza.

Gondoljunk csak bele: anno domini Gyurcsány egy őszödi beszéddel megbukott. Pedig hát hol van az ehhez képest?

Értem én, hogy már évek óta, napi szinten az ominózus beszéd hatványozott verziói borzolják a mind erősebb idegrendszerünket, és azt is elfogadom, hogy már immunisak lettünk a korrupcióra és a depotizmusra, de azért nem sok ez már egy kicsit? Mind összegre, mind szélességre, mind pedig magasságra.