NERcelváltó gondolatok

Elhatároztad, hogy elmész szavazni vasárnap? Fantasztikus, gratulálok, megtetted az első lépést annak érdekében, hogy egy demokratikusan működő állam polgáraként élj a jogaiddal (és most nyithatunk filozófiai kérdést arról, hogy szavazni jogunk vagy kötelességünk e, véleményem szerint kötelességünk).

A második lépés, hogy valóra váltod a szándékot, azaz vasárnap kilépsz otthonod komfortzónájából, és behúzod a két x-et (ennyit kell tenned, semmi többet, ugye nem vagy annyira lusta, hogy ezt a pár másodpercet ne tudd rászánni a saját, jól felfogott érdekedre?).

Tudod már, hogy kire szavazol? Helyes. Ne mondd meg. Csak tedd rájuk az X-edet.

Nem tudod, kire szavazz? A bőség zavara, ugye? Megértelek. Tényleg túl sok a választási lehetőség, és túl kevés az idő, hogy alaposan és körültekintően utánajárj minden pártnak és minden jelöltnek, megismerkedj a programjaikkal, az eddigi eredményeikkel, és ennek fényében - mint egy igazi, bölcs tudatosan szavazó választópolgár - meghozd a számodra legoptimálisabb döntést.

Hadd segítsek neked!

Eleged van a regnáló hatalomból? Abszurdnak, hovatovább diktatórikusnak tartanád, ha egyazon párt, ugyanazok az emberek irányítanák az országot egyhuzamban 12 éven keresztül? NERcelváltást szeretnél? De nem tudod, hogyan járulhatsz hozzá ehhez? Jó hírem van, sokan körüljárták már ezt a témát, neked nincs más dolgod, mint felmenni a https://taktikaiszavazas.hu/106 oldalra, és megkeresni, melyik körzethez tartozol, szépen rákattintasz, és kiadja, hogy a Te körzetedben ki a legesélyesebb és mik a várható eredmények.

Ha nem azt az eredményt látod, amit szeretnél, akkor se csüggedj el, és meg se forduljon a fejedben, hogy akkor minek menj el egyáltalán szavazni! Akkor is menj el, és voksolj a legesélyesebbnek ítélt jelöltre, hiszen minél többen tesznek így, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a becsült eredmény változni fog.

Van fix párt- és jelölt preferenciád? Gratulálok! Tényleg! Büszkén, emelt fővel sétálj végig az utcákon, mert mintaállampolgár vagy. De nem akarod, hogy, a Fidesz nyerjen újra? Akkor most arra kérlek, hogy szavazz a kedvenc pártodra, de egyéniben nyelj egy nagyot (nehéz, megértelek, tudom, hogy baromi nehéz ez), és szavazz arra, aki a legesélyesebb a mérések alapján. Tudom, tudom, a te pártod jelöltje sokkal esélyesebb és minden mérés hazudik. De most egy icipicit gondolkodj velem.

Gondolj bele abba, hogy Te milyen különleges és ritka ember vagy, hogy pontosan tudod, melyik pártot kell támogatnod. Nagyon kevés hozzád hasonló ember van. De ugye ettől függetlenül szeretnéd, ha ők is elmennének szavazni? Persze tudom, azt is szeretnéd, ha a Te jelöltedet támogatnák. De ők sem buták, ők is jól akarnak dönteni. Márpedig Ők tájékozódni fognak, hogy ki a legesélyesebb. Márpedig ha a mérések alapján nem a Te preferáltad az, akkor bizony a másikra fognak szavazni. Ha tudsz egy nagyot nyelni, és Te is beállsz taktikai szavazónak, akkor még nagyobb esélyt teremtesz arra, hogy a rendszert leváltsuk.

Mert a rendszert nem a pártok és nem is a politikusok teremtik. A rendszert mi, szavazók hozzuk létre. És ugye már Te is nagyon unod azt a rendszert, amelyben kompromisszumok nélkül mantrázza mindenki a maga igazát, nincs gondolkodás, nincs ellenvélemény, aki nem velem van, az ellenem.

Ha most okosan szavazol, ha lenyeled a keserűségedet, akkor 4 év múlva lehetőséged lesz arra, hogy ne valaki ELLEN szavazz, hanem valaki mellett - ahogy ennek lennie kell.

De ezt a rendszert ki kell építeni. És ehhez Te is kellesz.

(Mindennel maximálisan meg vagy elégedve? 
Örülök neki, szerencsés ember vagy! De ez nem jogosít fel téged arra, hogy otthon maradj és ne szavazz. Menj, és fejezd ki a véleményed a két x-eddel, hiszen ha minden tökéletes, akkor ennyit igazán megérdemelnek, nem? (Persze tudom, neked ezt mondanom sem kell, ha valaki, hát Te BIZTOS, hogy ott leszel vasárnap).)