Megalomán gondolatok

A hatalom érdekes játékszer. Megrészegíti – mondják -, aki részesül benne. Furcsa, kegyetlen drog, ami rendszerint nem a fogyasztót, hanem annak közvetlen és közvetett környezetét teszi tönkre. Szörnyen addiktív. Már azelőtt vágyunk rá – mind, kivétel nélkül -, hogy egyáltalán megízleltük volna. Aztán az első aprócska korty után nincs megállás. Több és több és több kell. És minél jobb nekünk, annál rosszabb a környezetünknek.

A hatalom könyörtelen játékszer. Nem ismer irgalmat. Öl, butít és nyomorba dönt. Mint a szerelem (ami – tulajdonképpen – szintén a hatalom egy patetikus formája). Kifordítja az embert önnön humánumából. A hatalommal lehet élni és visszaélni. A kettő azonban, bármilyen paradox is, kéz a kézben jár: míg az egyik oldal számára élés, az más nézőpontok terhére visszaélés.

A hatalom az a bizonyos bakancs, ami folyton az emberi arcon tapos. Diadalittas mosollyal az arcán döngöli bele a neki nem tetsző fejeket a sárba. És miközben talpa alatt koponyák roppannak, agyvelők fröccsennek az időtlen anyaföldre, ő boldog, euforikus állapotban halad előre: a győztesek magabiztossága vezérli.

Nincs kegyelem, nincs humánum, nincs empátia. Aki nem velem van, az ellenem. Aki ellenem van, azt el kell, hogy tiporjam.

A hatalom az, amikor kettő meg kettő öt. Vagy hat. Vagy egy. Vagy nulla. Bármi. Irracionálisak a tények. Csak az számít, hogy amit Ő mond, azt elég sokan ismételjék utána. Hogy hitből, érdekből, vagy éppen félelemből, az már irreleváns.

"A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik."

A hatalom fordítottan arányos a szabadsággal: minél több az egyik, annál kevesebb a másik. 

A hatalom uralkodik. Uradnak rendületlenül légy híve, oh magyar. Az árulást vérrel toroljuk meg. A bosszú a hatalom legédesebb fegyvere.

A hatalom teljes kontrollja alatt azonban a legnehezebb mégiscsak elfogadni azt a megmásíthatatlan tényt, hogy nincs remény.

Mert végső soron
A háború: Béke
A szabadság: Szolgaság
A tudatlanság: Erő